Aanbestedingen in traditionele sectoren zoals infrastructuur en energie draaien vaak om veiligheid, betrouwbaarheid en kostenbeheersing. Logisch natuurlijk. Stabiliteit staat in deze sectoren voorop. Maar daar bovenop zijn aanbestedende diensten vaak ook terughoudend met risico’s die innovaties met zich mee kunnen brengen in een cruciale sector. Aanbestedingen worden als gevolg vaak zo gespecificeerd dat je als inschrijver het gevoel hebt dat je in herhaling valt. Zelfs als aanbestedende diensten vragen om ‘innovatieve oplossingen’, sluiten ze aan op bekende normen. Dit beperkt de ruimte voor echte vernieuwing, want als je nieuwe technologieën wilt aanbieden, passen ze vaak niet binnen de gestelde kaders. Dat vraagt om aanpassen, waardoor de innovatie zelf soms afzwakt. Innovatie en traditie botsen. Dus hoe bied je als bedrijf of organisatie écht iets vernieuwends aan, wanneer de voorwaarden van een tender vast lijkten te zitten in het verleden?
Creatief blijven in een strak kader
De kunst is creatief denken binnen beperkingen. Innovatieve oplossingen kunnen vaak gewoon voldoen aan de eisen, terwijl ze extra waarde toevoegen. Communiceer duidelijk de voordelen, zoals betere prestaties of lagere kosten op de lange termijn. Ook is vroegtijdige betrokkenheid essentieel. Door mee te doen aan marktconsultaties of pilots, kun je al vroeg innovatieve ideeën presenteren en ervoor zorgen dat de voorwaarden de innovatie niet in de weg staan. Bij TNDRS hebben we in het verleden vaak te maken gehad met het spanningsveld tussen traditie en innovatie, waaruit we onder meer leerden:
Zo zie je, dat hoewel innovatie en traditie soms lijken te botsen, ze geen tegenpolen zijn. Samenwerking tussen bedrijven en aanbesteders kan de weg vrijmaken voor vooruitgang, zelfs in de meest traditionele sectoren!