Aanbestedingsprocedures in beeld

Welke type aanbestedingsprocedures zijn er?

Aanbestedingen vormen een belangrijk onderdeel van zakelijke groei en succes. Om optimaal te profiteren van deze kansen, is het van belang om de verschillende aanbestedingsprocedures te begrijpen. In deze gids verkennen we diverse procedures en bieden we inzichten om jouw organisatie te helpen navigeren door het complexe landschap van aanbestedingen.

1. Openbare aanbesteding: maximale concurrentie

Dit is de meest bekende procedure, waarbij elke geïnteresseerde leverancier de kans krijgt om een voorstel in te dienen. Hierbij wordt rekening gehouden met Europese aanbestedingsgrens, termijnen en meer. De selectie is transparant en gebaseerd op objectieve criteria.

2. Niet-openbare aanbesteding: stapsgewijze selectie

In tegenstelling tot de openbare aanbesteding, worden in de niet-openbare aanbesteding alleen geselecteerde leveranciers uitgenodigd om een inschrijving te doen na een voorafgaande selectie op basis van vooraf bepaalde criteria. De vooraf kan aan de hand van een request for information (RFI)-ronde zijn.

3. Onderhandelingsprocedure met voorafgaande bekendmaking: flexibiliteit met transparantie

Deze procedure biedt ruimte voor onderhandelingen met de geselecteerde leveranciers, na voorafgaande bekendmaking van de aanbesteding. Dit geeft ruimte voor aanpassingen in de voorstellen, met inachtneming van Europese aanbestedingsprocedure.

4. Concurrentiegerichte dialoog: diepgaande communicatie

Geschikt voor complexte projecten waar diepgaande communicatie tussen opdrachtgever en leveranciers nodig is om tot de beste oplossing te komen, met respect voor Europese aanbestedingstermijnen.

5. Innovatiepartnerschap: samenwerken aan innovatie

Ontworpen voor projecten met een focus op innovatie, waar opdrachtgever en leveranciers samenwerken aan de ontwikkeling van nieuwe producten, diensten of processen conform Europese aanbestedingseisen.

6. Mededingingsprocedure met onderhandeling: flexibiliteit in complexiteit

Deze vorm is geschikt voor complexe projecten waarbij onderhandelingen nodig zijn na ontvangst van de inschrijvingen, met inachtneming van Europese aanbestedingstermijnen.

7. Europese aanbesteding: grensoverschrijdende kansen

Deze vorm is verplicht voor aanbestedingen boven de Europese drempelbedragen. Het biedt gelijke kansen aan leveranciers uit alle EU-lidstaten en bevordert grensoverschrijdende concurrentie, rekening houdend met Europese aanbestedingsprocedure en termijnen.

8. Single-Stage Aanbesteding: vereenvoudigde inschrijvingsprocedure

Dit is een eenvoudige aanbestedingsprocedure, waarbij de inschrijvers slechts één voorstel indienen zonder voorafgaande selectie van leveranciers.

9. Design & Build: efficiëntie in projectmanagement

Bij deze aanbestedingsvorm worden ontwerp en bouw gecombineerd in één contract. De opdrachtnemer is verantwoordelijk voor zowel het ontwerp als de uitvoering van het project.

10. Raamovereenkomst: flexibiliteit in langlopende samenwerking

Deze vorm is gericht op een langlopend contract, waarin vooraf vastgestelde voorwaarden staan voor toekomstige aanbestedingen. Het geeft de opdrachtgever de flexibiliteit om gedurende een bepaalde periode diensten of goederen af te nemen.

11. Competitive Dialogue: diepgaande dialoog voor complexe projecten

Deze aanbestedingsprocedure is geschikt voor complexe projecten waarbij een diepgaande dialoog tussen de opdrachtgever en de inschrijvers nodig is om tot de beste oplossing te komen.

 

Ontdek meer over aanbestedingen met TNDRS
Of je nu geïnteresseerd bent in (Europese) aanbestedingen voor schoonmaak, beveiliging, detachering of simpelweg wilt begrijpen hoe aanbestedingen werken, TNDRS staat klaar om jouw vragen te beantwoorden. Neem contact met ons op voor deskundig advies en heldere begeleiding bij jouw aanbestedingsreis.