Soorten aanbestedingen. Welke vormen zijn er?

Diverse aanbestedingsvormen

In dit artikel verkennen we de verschillende soorten aanbestedingen en hoe een aanbestedingsadviseur jou kan begeleiden bij openbare, niet-openbare en onderhandse aanbestedingen.

1. Commerciële aanbestedingen: op maat gemaakte kansen

Commerciële aanbestedingen zijn gericht op het verwerven van producten of diensten voor zakelijk gebruik. Bedrijven schrijven in om de beste deals te verkrijgen die aansluiten bij hun commerciële behoeften. Deze vorm biedt bedrijven de mogelijkheid om specifieke leveranciers te selecteren op basis van commerciële criteria, zoals prijs en kwaliteit.

2. Europese aanbestedingen: grensoverschrijdende kansen benutten

Europese aanbestedingen zijn verplicht voor projecten boven de Europese drempelwaarden. Ze bevorderen eerlijke concurrentie tussen leveranciers uit alle EU-lidstaten. De vorm biedt toegang tot een bredere markt en vergroot de concurrentie, wat gunstig is voor het verkrijgen van de beste waarde. Onze Aanbestedingsadviseurs assisteren je bij het benaderen van en deelnemen aan Europese aanbestedingen en helpen je bij het opbouwen van sterke relaties met opdrachtgevers.

 

3. Nationale aanbestedingen: lokale focus, nationale kansen

Deze aanbestedingen zijn gericht op het verkrijgen van goederen of diensten binnen een specifieke nationale markt. Ze bieden kansen voor lokale bedrijven om samen te werken met overheidsinstellingen en andere organisaties. Lokale bedrijven kunnen profiteren van nabijheid en bekendheid met de lokale markt, wat gunstig is bij het verwerven van opdrachten.

4. Enkelvoudig onderhands aanbesteden: eenvoud en efficiëntie

Bij enkelvoudig onderhands aanbesteden nodigt de opdrachtgever één specifieke leverancier uit om een offerte in te dienen. Dit is geschikt voor kleinere opdrachten. Deze vorm vereenvoudigt het aanbestedingsproces voor kleinere projecten en bevordert efficiëntie.

5. Meervoudig onderhands aanbesteden: brede keuze, beperkte concurrentie

Hierbij worden meerdere leveranciers uitgenodigd om een offerte in te dienen. De keuze wordt beperkt tot een selecte groep potentiële leveranciers. Deze vorm biedt meer keuzemogelijkheden dan enkelvoudig onderhands aanbesteden, terwijl het nog steeds efficiënt blijft. Onze Aanbestedingsadviseurs assisteren je bij het benaderen van en deelnemen aan onderhandse aanbestedingen en je helpen bij het opbouwen van sterke relaties met opdrachtgevers.

6. Openbare aanbesteding: transparantie en brede concurrentie.

Een openbare aanbesteding is toegankelijk voor alle geïnteresseerde partijen. De procedure is open en transparant, waarbij alle inschrijvers gelijke kansen hebben om de opdracht te verwerven.

7. Niet-openbare aanbesteding: gestructureerde selectieprocedure

Bij een niet-openbare aanbesteding nodigt de aanbestedende dienst geselecteerde partijen uit om deel te nemen aan de inschrijvingsprocedure. Het proces verloopt in twee fasen: selectie en inschrijving. Een aanbestedingsadviseur kan je begeleiden bij de voorbereiding op de aanbesteding en ervoor zorgen dat je voldoet aan de gestelde criteria.

Benut de expertise van een aanbestedingsadviseur

Wil je met vertrouwen inschrijven op (Europese) aanbestedingen? Ontdek hoe onze diensten jouw succesvol laten zijn.